9 храни, които мием неправилно!

38

Хората, които държат на здравето си, знаят, че е изключително важно да измиват хранителните продукти преди консумация. Това е нещо, върху което изобщо не се замисляме, защото ни изглежда толкова елементарно и интуитивно – просто пускаме водата и изплакваме храната. Само че има някои тънки нюанси, които е хубаво да знаем.

Днес сме подбрали няколко популярни хранителни продукта, които обикновено почистваме по грешен начин.

Замразени плодове и зеленчуци

Замразените зеленчуци наистина правят живота ни по-лесен, защото просто ги слагаме в тенджерата и ги варим – чиста работа! Както знаете, преди да бъдат замразени, зеленчуците се измиват във вода, затова много хора не си правят труда да ги мият. Това не е проблем, ако ще ги приготвяте на много висока температура, но ако ги обичате ал денте, трябва да се отнасяте с тях като с пресни зеленчуци – измийте ги добре, за да премахнете всичката мръсотия и бактериите, които могат да оцелеят при по-ниски температури на приготвяне.

Ориз

Всички видове ориз трябва да се изплакват 3-4 пъти преди готвене (особено дългозърнестият ориз). Основната опасност се крие не в мръсотията, а в нишестето, покриващо ориза. Заради неизмитото нишесте оризът се слепва при варене. Също така се препоръчва да изплаквате и другите зърнени култури като царевицата и житото.

Миди и стриди

Всички морски продукти с черупки трябва да се мият много старателно, дори да са купени замразени, тъй като могат да бъдат пълни с пясък и други мръсотии.

Млякото и млечните продукти

Препоръчва се преди отварянето прясното или киселото мляко да измиете опаковката. Стотици клиенти докосват опаковката, взимат я, за да прочетат етикета, връщат я обратно и т.н. Щом отворим бутилката, бактериите върху опаковката могат лесно да влязат в самото мляко.

Не е нужно да измивате суровата риба, освен ако няма да я ядете сурова. Високата температура на приготвяне ще убие всички бактерии. Освен това, ако изплакнете суровата риба, по-лесно ще разпространите бактериите из кухнята ви. Имайте предвид, че след рязането на рибата трябва старателно да измиете ръцете си, дъската за рязане и използвания нож.

Зеле

Без значение какъв е видът на зелето, трябва да го измиете добре. Ако ще готвите карфиол, трябва да го разделите на розички и да почистите всяка от тях. Ако искате да готвите червено или бяло зеле, трябва да премахнете горните 2 слоя листа, тъй като те са най-мръсни и прашни. За да се отървете от скритите буболечки и бактерии, поставете зелето в мивката, напълнете я с вода, добавете малко оцет и оставете зелето за няколко минути. След това изплакнете зеленчука с чиста вода.

Напитките в кенче

Много хора просто отварят кенчето и пият директно от него, но това не е никак хигиенично – поне го забършете, преди да го отворите. Знаете, че всички тези напитки обикновено пътуват в прашни камиони и много хора в магазина ги пипат.

Маруля

Всички зеленолистни зеленчуци са изключително полезни. Най-правилният начин да изчистите марулята е да я разкъсате на отделните листа и да я накиснете в студена вода за няколко минути. След това я изплакнете под студената струя. Накрая я поставете на чиста кухненска хартия, за да се отцеди. След това е готова за консумация.

Ябълки

Най-полезни са свежите плодове, които не са обработвани с химикали. Винаги трябва да миете ябълките преди консумация, но през зимата трябва да бъдете по-старателни. Проучвания показват, че ако потопите плодовете във вода с малко сода за 12 минути, повечето химикали ще бъдат отмити.