септември 17, 2021

дюля

10 полезни свойства на дюлята

Дюлята е един от най-древните плодове. Има много приятен аромат и в същото време е много кисел (кисел от лимон). Дюлята носи полезните си и богати на витамини плодове в късна есен. Зрелите плодове са със златисто жълт цвят, а формата им наподобява круша.

Дюлята е нискокалорична храна, богата на фибри. В 100 грама прясна дюля има само 48 калории. Освен това плодовете на дюлята имат висока концентрация на витамин С. 100 грама прясна дюля съдържа 23 mg или малко повече от 25% от дневната стойност. Витамин С има много полезни ползи за здравето.

Обща полза

1. Притежава противовъзпалителни свойства.
Зрелите плодове от дюля са богат източник на витамин С, представляващи над 25% от препоръчителната дневна нужда. Витамин С помага за повишаване на имунитета и помага при лечението на възпалителни състояния. Освен това има антиалергични свойства.

2. Полезно за отслабване.
Плодовете на дюлята са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри. В допълнение, той практически не съдържа наситени мастни киселини, натрий и лош холестерол. Всички тези свойства го правят чудесен продукт за отслабване и цялостно здраве. Подобрявайки здравето на храносмилателната система с фибрите, намерени в дюлята, можете да отслабнете.

3. Лекува язва на стомаха.
Установено е, че фенолите, присъстващи в дюлята, са ефективни при лечение на стомашни язви. Полезен е обаче не само самият плод, но и сокът от дюля. Успокоява и подобрява правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

4. Лекува заболявания на храносмилателната система.
Дюлята е ефективно средство за премахване на сутрешното гадене при бременни жени. Дюлята, когато се смесва с мед, помага при лечение на колит, дивертикулит, диария, запек и чревни инфекции. Дюлевият сироп се използва за лечение на хемороиди. Варената или печена дюля премахва гаденето и повръщането. Добър диуретик, той помага за изхвърлянето на излишната течност от тялото и намалява риска от отоци.

5. Има антиоксидантни ползи.
Този плод има огромни антиоксидантни свойства поради наличието на полифенолни съединения. Антиоксидантите забавят процеса на стареене, а също така предотвратяват появата на сърдечни заболявания и инсулти.

6. Притежава антивирусни свойства.
Изследванията показват, че плодовете на дюля имат антивирусни свойства. Фенолите, съдържащи се в този плод, имат значително антивирусно действие, както и антиоксидантни свойства. Той помага да се предпази тялото от настинки и други вирусни патогени.

7. Намалява кръвното налягане.
Плодовете на дюлята са богати на калий, който помага да се поддържа кръвното налягане в приемливите граници. По принцип дюлята помага за намаляване на високото кръвно налягане. Калият кара кръвоносните съдове и артериите да се отпуснат, като по този начин намалява стреса върху сърдечно-съдовата система. Това помага да се намалят рисковете от развитие на състояния като атеросклероза, коронарна артериална болест, инфаркти и инсулти.

8. Намалява нивата на холестерола.
Редовната консумация на плодове от дюля помага за понижаване на нивата на LDL (или лошия холестерол) в кръвта, като същевременно поддържа здравето на сърцето. Това се дължи на съдържанието на антиоксиданти, което помага на тялото да намали окисляването на мазнините, да неутрализира глизида и да намали количеството мастни киселини, намиращи се в кръвоносните съдове.

9. Съдържа противоракови средства.
Антиоксидантните свойства на дюлята помагат на организма да се бори със свободните радикали и да унищожава злокачествените ракови клетки. Свободните радикали са опасни странични продукти от клетъчния метаболизъм, които могат да доведат до мутация или смърт на здрави клетки в тялото. Гранулите в плодовата каша на дюлята съдържат стягащи съединения, известни като танини, т.е. Танините предпазват лигавиците от рак, като се свързват с причиняващите рак токсини и химикали в дебелото черво.

10. Облекчава стреса.
Различните антиоксиданти, съдържащи се в дюлята, помагат за облекчаване на стреса и поддържане на спокойно състояние на нервната система. Нещо повече, при редовна консумация на дюля, тялото ще произвежда полезни хормони, които ще ви помогнат да се чувствате по-енергични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *