септември 18, 2021

киви

Полезните свойства на плод киви

Описание

Кивито е растение от рода Actinidia, което е голяма дървоподобна лиана.

Плодовете на кивито са овални, космат с кафеникави власинки плодове с бледо зелена или жълта сърцевина. Вътрешността на плода съдържа много малки, красиво подредени черни семена.

История

Кивито е може би най-младият от всички познати плодове – култивираните му видове се появяват преди около 100 години. Историята на появата на киви започва, когато А. Алисън, новозеландец, получава като подарък семена от маймуна праскова от Китай. В продължение на 30 години Алисън усъвършенства това растение, докато не се получи екзотичният плод, познат сега на целия свят. Киви дължи името си на новозеландската нелетяща птица киви, на която изглежда: тази птица е без крила и покрита с кафяви пера.

Киви се появи на световния пазар благодарение на кризата през 30-те години на миналия век, когато пристанищният чиновник Дж. Маклоклин реши да промени професията си и започна да отглежда този плод за продажба.

Полезни характеристики

Кивито съдържа почти всички известни витамини: A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP. В допълнение, кивито съдържа органични киселини, нишесте, диетични фибри, макроелементи (калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра) и много микроелементи (желязо, йод, мед, манган, флуор и др.). Всички тези вещества правят кивито много здравословен плод.

Приложение

Кивито обикновено се яде прясно – дори има специални лъжици за това. Тънко нарязаните плодове киви украсяват сладкиши и салати. Сладкото се прави от киви и цариградско грозде, а в Италия дори правят пица с киви. Ястията с месо от киви са особено нежни, тъй като този плод има способността да разгражда протеините. Мариновайте месото с парченца киви за не повече от час, в противен случай месото ще се „разтвори“.

Имоти

В медицината кивито се използва в диетологията – има идеален баланс на калории и хранителни вещества (калориите са малко, но има много ползи). Кивито намалява риска от рак и заболявания на сърдечно-съдовата система, а също така има способността да изгаря мазнини, които блокират артериите, което значително намалява риска от образуване на кръвни съсиреци (по тези показатели кивито е сравним с аспирина).

В традиционната китайска медицина дивият роднина на кивито, наречен китайско цариградско грозде, се използва за предотвратяване на ревматични заболявания, подобряване на храносмилането, предотвратяване на побеляване на косата и намаляване на нервността.

Поради голямото количество калий, кивито помага да се справи с високото кръвно налягане.

Кивито е незаменимо за диети – задоволява глада и изгаря излишните калории. Преди всяко хранене е полезно да ядете 1-2 парчета киви (само прясно!), Това ще помогне за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Ако няма противопоказания, тогава можете да организирате гладен ден за киви.

Кивито се е озовало и в козметологията – прочиства и подхранва кожата с цял комплекс от витамини. Маските от киви се използват за овлажняване, подмладяване и подхранване на кожата. Плодовете киви, богати на плодови киселини, работят чудесно за дълбоко почистване на кожата като пилинг.

Противопоказания

Кивито не трябва да се яде с повишена киселинност на стомашния сок. Освен това кивито е доста силен алерген.

Калорийност и хранителна стойност на кивито

Калорийното съдържание на киви е 47 ккал.

Хранителна стойност на киви: протеини – 0,8 g, мазнини – 0,4 g, въглехидрати – 8,1 g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *